Ponedeljek
Zajtrk
Dopoldanska malica
sadno - zelenjavni krožnik
Kosilo
kremna juha iz gomolja zelene, žrebičkov golaž, kruhov cmok, zelena solata s paradižnikom
Popoldanska malica
pirin kruh*, grozdje
Organizatorka prehrane in zdravstveno higienskega režima skrbi za sestavo sodobnih in kakovostnih jedilnikov, ter svetuje in nadzoruje na področju higienskega režima v vrtcu.
ORGANIZATORKA PREHRANE
Marinka Svetek(sedež v enoti Novo Polje)
Novo Polje c. VI/1
Zavedamo se, kako zelo so zdrave prehranjevalne navade, pridobljene v otroštvu, pomembna popotnica za življenje. Zato se trudimo, da bi jih otrokom privzgojili tudi z rednim vključevanjem tem iz tega področja v vzgojno-izobraževalni program.
Osnova za načrtovanje zdrave prehrane so Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje, 2005) in Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje in zavod RS za šolstvo, 2008).
Jedilnike oblikujemo v okviru komisije za prehrano (vodja kuhinje, pedagoški delavci in OPZHR), ki so usklajeni s priporočenimi energetskimi in hranilnimi vnosi. Pri načrtovanju prehrane uporabimo prehransko piramido za kombinacijo živil in s tem otroke usmerjamo v zdrave prehranjevalne navade.
Otrokom ponudimo pri obrokih, še zlasti pa med obroki zadostne količine pijač, predvsem nesladkan čaj in zdravstveno ustrezno pitno vodo. Za uživanje obrokov je dovolj časa in ponujeni so v okolju, ki vzbuja pozitiven odnos do prehranjevanja.
Pripravljamo dnevno sveže jedi, pri katerih uporabljamo predvsem osnovne surovine in ne industrijsko pripravljenih polizdelkov. V jedilnike vključujemo tudi sladice in namaze, ki jih pripravljamo sami.
Večkrat tedensko ponudimo ekološko pridelana živila. Veliko pozornost namenimo nabavi kvalitetnih živil in zagotavljanju lokalno pridelanih živil.
Otrokom z zdravstveno indikacijo pripravljamo dietne obroke na osnovi zdravniškega potrdila pediatra ali specialista. Dietni obroki so glede na vrsto alergije skrbno načrtovani in izpeljani iz dnevnega jedilnika.
Varnost hrane zagotavljamo z internim nadzorom v kuhinjah, ki ga izvajamo po sistemu HACCP.
Skrb za zdravje in odnos do zdravja nista prirojena, zato je potrebno otrokom to odgovornost privzgojiti že v zgodnjem otroštvu, za kar pa jim moramo biti dober vzgled.
Pravna podlaga za vzpostavljanje zdravstveno higienskega režima so določila v Zakonu o vrtcu in v Pravilniku o minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca. Upoštevamo tudi vsa priporočila in navodila strokovnih inštitucij.
Vzdržujemo čisto, varno in zdravo bivalno okolje, ki zajema osebno higieno, higieno prostorov, opreme, igrač ter perila.
Nenehno spremljamo zdravstveno stanje otrok in izvajamo preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni ter okužb.
sadno - zelenjavni krožnik
kremna juha iz gomolja zelene, žrebičkov golaž, kruhov cmok, zelena solata s paradižnikom
pirin kruh*, grozdje
kakav na mleku*, črn kruh brez aditivov, lečin namaz, češnjev paradižnik
sadni krožnik
svinjski hrbet v naravni omaki, pražen krompir, baby korenje na maslu*
ajdova bombetka, jabolko
šipkov čaj,blazinica s korenčkom* piščančje prsi v ovitku, zelena solata
sadni krožnik/oreščki
obara s piščančjim mesom*, ajdovi žganci, carski praženec z brusnicami in rozinami, naravna limonada (limone)*
banana*
planinski čaj, ovsen mešan kruh*, jajčni namaz, rezina kumarice in paradižnika*
sadni krožnik
bučna juha, sirovi tortelini z omako iz brokolija in špinače, riban sir, zelena solata s koruzo
mleko*, mlečna štručka
mleko*, pšenični kruh*, kisla smetana, marmelada*, rezina jabolka
zelenjavni krožnik* (korenček, paprika, paradižnik)
paradižnikova juha z rižem, ribji polpeti, pire krompir (maslo*), mešana solata (zelena solata, radič, pira, bučno olje)
pisan kruh, mandarina
26.09.2025
14.07.2025
09.07.2025
04.07.2025