Prehrana in ZHR

Organizatorka prehrane in ZHR

Organizacija prehrane in zdravstveno – higienskega režima (OPZHR)

Organizatorka prehrane in zdravstveno higienskega režima skrbi za sestavo sodobnih in kakovostnih jedilnikov, ter svetuje in nadzoruje na področju higienskega režima v vrtcu.

ORGANIZATORKA PREHRANE

Marinka Svetek(sedež v enoti Novo Polje)

Novo Polje c. VI/1

marinka.svetek@guest.arnes.si

Prehrana

Zavedamo se, kako zelo so zdrave prehranjevalne navade, pridobljene v otroštvu, pomembna popotnica za življenje. Zato se trudimo, da bi jih otrokom privzgojili tudi z rednim vključevanjem tem iz tega področja v vzgojno-izobraževalni program.

Osnova za načrtovanje zdrave prehrane so Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje, 2005) in Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje in zavod RS za šolstvo, 2008).

Jedilnike oblikujemo v okviru komisije za prehrano (vodja kuhinje, pedagoški delavci in OPZHR), ki so usklajeni s priporočenimi energetskimi in hranilnimi vnosi. Pri načrtovanju prehrane uporabimo prehransko piramido za kombinacijo živil in s tem otroke usmerjamo v zdrave prehranjevalne navade.

Otrokom ponudimo pri obrokih, še zlasti pa med obroki zadostne količine pijač, predvsem nesladkan čaj in zdravstveno ustrezno pitno vodo. Za uživanje obrokov je dovolj časa in ponujeni so v okolju, ki vzbuja pozitiven odnos do prehranjevanja.

Pripravljamo dnevno sveže jedi, pri katerih uporabljamo predvsem osnovne surovine in ne industrijsko pripravljenih polizdelkov. V jedilnike vključujemo tudi sladice in namaze, ki jih pripravljamo sami.

Večkrat tedensko ponudimo ekološko pridelana živila. Veliko pozornost namenimo nabavi kvalitetnih živil in zagotavljanju lokalno pridelanih živil.

Otrokom z zdravstveno indikacijo pripravljamo dietne obroke na osnovi zdravniškega potrdila pediatra ali specialista. Dietni obroki so glede na vrsto alergije skrbno načrtovani in izpeljani iz dnevnega jedilnika.

Varnost hrane zagotavljamo z internim nadzorom v kuhinjah, ki ga izvajamo po sistemu HACCP.

ZHR

Skrb za zdravje in odnos do zdravja nista prirojena, zato je potrebno otrokom to odgovornost privzgojiti že v zgodnjem otroštvu, za kar pa jim moramo biti dober vzgled.

Pravna podlaga za vzpostavljanje zdravstveno higienskega režima so določila v Zakonu o vrtcu in v Pravilniku o minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca. Upoštevamo tudi vsa priporočila in navodila strokovnih inštitucij.

Vzdržujemo čisto, varno in zdravo bivalno okolje, ki zajema osebno higieno, higieno prostorov, opreme, igrač ter perila.

Nenehno spremljamo zdravstveno stanje otrok in izvajamo preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni ter okužb.

Jedilnik

od 6. 10. do 10. 10. 2025

Ponedeljek

Torek

Sreda

Četrtek

Petek

Zajtrk

močnik s polnozrnato moko (moka), suhe brusnice in rozine

kakav na mleku*, črn kruh brez aditivov, lečin namaz, češnjev paradižnik

šipkov čaj,blazinica s korenčkom* piščančje prsi v ovitku, zelena solata

planinski čaj, ovsen mešan kruh*, jajčni namaz, rezina kumarice in paradižnika*

mleko*, pšenični kruh*, kisla smetana, marmelada*, rezina jabolka

Dopoldanska malica

sadno - zelenjavni krožnik

sadni krožnik

sadni krožnik/oreščki

sadni krožnik

zelenjavni krožnik* (korenček, paprika, paradižnik)

Kosilo

kremna juha iz gomolja zelene, žrebičkov golaž, kruhov cmok, zelena solata s paradižnikom

svinjski hrbet v naravni omaki, pražen krompir, baby korenje na maslu*

obara s piščančjim mesom*, ajdovi žganci, carski praženec z brusnicami in rozinami, naravna limonada (limone)*

bučna juha, sirovi tortelini z omako iz brokolija in špinače, riban sir, zelena solata s koruzo

paradižnikova juha z rižem, ribji polpeti, pire krompir (maslo*), mešana solata (zelena solata, radič, pira, bučno olje)

Popoldanska malica

pirin kruh*, grozdje

ajdova bombetka, jabolko

banana*

mleko*, mlečna štručka

pisan kruh, mandarina

od 6. 10. do 10. 10. 2025

Ponedeljek

Zajtrk

močnik s polnozrnato moko (moka), suhe brusnice in rozine

Dopoldanska malica

sadno - zelenjavni krožnik

Kosilo

kremna juha iz gomolja zelene, žrebičkov golaž, kruhov cmok, zelena solata s paradižnikom

Popoldanska malica

pirin kruh*, grozdje

Torek

Zajtrk

kakav na mleku*, črn kruh brez aditivov, lečin namaz, češnjev paradižnik

Dopoldanska malica

sadni krožnik

Kosilo

svinjski hrbet v naravni omaki, pražen krompir, baby korenje na maslu*

Popoldanska malica

ajdova bombetka, jabolko

Sreda

Zajtrk

šipkov čaj,blazinica s korenčkom* piščančje prsi v ovitku, zelena solata

Dopoldanska malica

sadni krožnik/oreščki

Kosilo

obara s piščančjim mesom*, ajdovi žganci, carski praženec z brusnicami in rozinami, naravna limonada (limone)*

Popoldanska malica

banana*

Četrtek

Zajtrk

planinski čaj, ovsen mešan kruh*, jajčni namaz, rezina kumarice in paradižnika*

Dopoldanska malica

sadni krožnik

Kosilo

bučna juha, sirovi tortelini z omako iz brokolija in špinače, riban sir, zelena solata s koruzo

Popoldanska malica

mleko*, mlečna štručka

Petek

Zajtrk

mleko*, pšenični kruh*, kisla smetana, marmelada*, rezina jabolka

Dopoldanska malica

zelenjavni krožnik* (korenček, paprika, paradižnik)

Kosilo

paradižnikova juha z rižem, ribji polpeti, pire krompir (maslo*), mešana solata (zelena solata, radič, pira, bučno olje)

Popoldanska malica

pisan kruh, mandarina