Prehrana in ZHR

Organizatorka prehrane in ZHR

Organizacija prehrane in zdravstveno – higienskega režima (OPZHR)

Organizatorka prehrane in zdravstveno higienskega režima skrbi za sestavo sodobnih in kakovostnih jedilnikov, ter svetuje in nadzoruje na področju higienskega režima v vrtcu.

ORGANIZATORKA PREHRANE

Marinka Svetek(sedež v enoti Novo Polje)

Novo Polje c. VI/1

marinka.svetek@guest.arnes.si

Prehrana

Zavedamo se, kako zelo so zdrave prehranjevalne navade, pridobljene v otroštvu, pomembna popotnica za življenje. Zato se trudimo, da bi jih otrokom privzgojili tudi z rednim vključevanjem tem iz tega področja v vzgojno-izobraževalni program.

Osnova za načrtovanje zdrave prehrane so Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje, 2005) in Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje in zavod RS za šolstvo, 2008).

Jedilnike oblikujemo v okviru komisije za prehrano (vodja kuhinje, pedagoški delavci in OPZHR), ki so usklajeni s priporočenimi energetskimi in hranilnimi vnosi. Pri načrtovanju prehrane uporabimo prehransko piramido za kombinacijo živil in s tem otroke usmerjamo v zdrave prehranjevalne navade.

Otrokom ponudimo pri obrokih, še zlasti pa med obroki zadostne količine pijač, predvsem nesladkan čaj in zdravstveno ustrezno pitno vodo. Za uživanje obrokov je dovolj časa in ponujeni so v okolju, ki vzbuja pozitiven odnos do prehranjevanja.

Pripravljamo dnevno sveže jedi, pri katerih uporabljamo predvsem osnovne surovine in ne industrijsko pripravljenih polizdelkov. V jedilnike vključujemo tudi sladice in namaze, ki jih pripravljamo sami.

Večkrat tedensko ponudimo ekološko pridelana živila. Veliko pozornost namenimo nabavi kvalitetnih živil in zagotavljanju lokalno pridelanih živil.

Otrokom z zdravstveno indikacijo pripravljamo dietne obroke na osnovi zdravniškega potrdila pediatra ali specialista. Dietni obroki so glede na vrsto alergije skrbno načrtovani in izpeljani iz dnevnega jedilnika.

Varnost hrane zagotavljamo z internim nadzorom v kuhinjah, ki ga izvajamo po sistemu HACCP.

ZHR

Skrb za zdravje in odnos do zdravja nista prirojena, zato je potrebno otrokom to odgovornost privzgojiti že v zgodnjem otroštvu, za kar pa jim moramo biti dober vzgled.

Pravna podlaga za vzpostavljanje zdravstveno higienskega režima so določila v Zakonu o vrtcu in v Pravilniku o minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca. Upoštevamo tudi vsa priporočila in navodila strokovnih inštitucij.

Vzdržujemo čisto, varno in zdravo bivalno okolje, ki zajema osebno higieno, higieno prostorov, opreme, igrač ter perila.

Nenehno spremljamo zdravstveno stanje otrok in izvajamo preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni ter okužb.

Jedilnik

od 17. 11. do 21. 11. 2025

Ponedeljek

Torek

Sreda

Četrtek

Petek

Zajtrk

Sadni kefir*, makovka, ananas

kakav na mleku*, ovsen kruh, čičerikin namaz, korenček

šipkov čaj, blazinica s korenčkom*, rezina sira, ščepec kislega zelja

mlečni zdrob (mleko*), posip, rozine

mleko*, pšenični kruh*, maslo*, med, jabolko* TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Dopoldanska malica

zelenjavni krožnik (korenje, paprika, paradižnik)*

sadni krožnik

sadni krožnik

sadni krožnik

sadni krožnik/oreščki

Kosilo

špinačna juha z vlivanci, bolonjska omaka z junetino*, špageti *, zelena solata

juha z ješprenom* in zelenjavo, pita s skuto in borovnicami, limonada iz limon*

zelenjavna kremna juha z kvinojo*, file brancina po dunajsko, krompir v kosih z maslom*, zelena solata s piro*

minjon juha*, krompirjeva musaka s telečjim mesom, zelje* s fižolom v solati

piščančje pleskavice, dušena repa, matevž, jabolčni sok*

Popoldanska malica

črn kruh, mandarina

žitna rezina, hruška

mlečna štručka, mleko*

ržen kruh, jabolko*

banana*

od 17. 11. do 21. 11. 2025

Ponedeljek

Zajtrk

Sadni kefir*, makovka, ananas

Dopoldanska malica

zelenjavni krožnik (korenje, paprika, paradižnik)*

Kosilo

špinačna juha z vlivanci, bolonjska omaka z junetino*, špageti *, zelena solata

Popoldanska malica

črn kruh, mandarina

Torek

Zajtrk

kakav na mleku*, ovsen kruh, čičerikin namaz, korenček

Dopoldanska malica

sadni krožnik

Kosilo

juha z ješprenom* in zelenjavo, pita s skuto in borovnicami, limonada iz limon*

Popoldanska malica

žitna rezina, hruška

Sreda

Zajtrk

šipkov čaj, blazinica s korenčkom*, rezina sira, ščepec kislega zelja

Dopoldanska malica

sadni krožnik

Kosilo

zelenjavna kremna juha z kvinojo*, file brancina po dunajsko, krompir v kosih z maslom*, zelena solata s piro*

Popoldanska malica

mlečna štručka, mleko*

Četrtek

Zajtrk

mlečni zdrob (mleko*), posip, rozine

Dopoldanska malica

sadni krožnik

Kosilo

minjon juha*, krompirjeva musaka s telečjim mesom, zelje* s fižolom v solati

Popoldanska malica

ržen kruh, jabolko*

Petek

Zajtrk

mleko*, pšenični kruh*, maslo*, med, jabolko* TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Dopoldanska malica

sadni krožnik/oreščki

Kosilo

piščančje pleskavice, dušena repa, matevž, jabolčni sok*

Popoldanska malica

banana*