Prehrana in ZHR

Organizatorka prehrane in ZHR

Organizacija prehrane in zdravstveno – higienskega režima (OPZHR)

Organizatorka prehrane in zdravstveno higienskega režima skrbi za sestavo sodobnih in kakovostnih jedilnikov, ter svetuje in nadzoruje na področju higienskega režima v vrtcu.

ORGANIZATORKA PREHRANE

Marinka Svetek(sedež v enoti Novo Polje)

Novo Polje c. VI/1

marinka.svetek@guest.arnes.si

Prehrana

Zavedamo se, kako zelo so zdrave prehranjevalne navade, pridobljene v otroštvu, pomembna popotnica za življenje. Zato se trudimo, da bi jih otrokom privzgojili tudi z rednim vključevanjem tem iz tega področja v vzgojno-izobraževalni program.

Osnova za načrtovanje zdrave prehrane so Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje, 2005) in Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje in zavod RS za šolstvo, 2008).

Jedilnike oblikujemo v okviru komisije za prehrano (vodja kuhinje, pedagoški delavci in OPZHR), ki so usklajeni s priporočenimi energetskimi in hranilnimi vnosi. Pri načrtovanju prehrane uporabimo prehransko piramido za kombinacijo živil in s tem otroke usmerjamo v zdrave prehranjevalne navade.

Otrokom ponudimo pri obrokih, še zlasti pa med obroki zadostne količine pijač, predvsem nesladkan čaj in zdravstveno ustrezno pitno vodo. Za uživanje obrokov je dovolj časa in ponujeni so v okolju, ki vzbuja pozitiven odnos do prehranjevanja.

Pripravljamo dnevno sveže jedi, pri katerih uporabljamo predvsem osnovne surovine in ne industrijsko pripravljenih polizdelkov. V jedilnike vključujemo tudi sladice in namaze, ki jih pripravljamo sami.

Večkrat tedensko ponudimo ekološko pridelana živila. Veliko pozornost namenimo nabavi kvalitetnih živil in zagotavljanju lokalno pridelanih živil.

Otrokom z zdravstveno indikacijo pripravljamo dietne obroke na osnovi zdravniškega potrdila pediatra ali specialista. Dietni obroki so glede na vrsto alergije skrbno načrtovani in izpeljani iz dnevnega jedilnika.

Varnost hrane zagotavljamo z internim nadzorom v kuhinjah, ki ga izvajamo po sistemu HACCP.

ZHR

Skrb za zdravje in odnos do zdravja nista prirojena, zato je potrebno otrokom to odgovornost privzgojiti že v zgodnjem otroštvu, za kar pa jim moramo biti dober vzgled.

Pravna podlaga za vzpostavljanje zdravstveno higienskega režima so določila v Zakonu o vrtcu in v Pravilniku o minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca. Upoštevamo tudi vsa priporočila in navodila strokovnih inštitucij.

Vzdržujemo čisto, varno in zdravo bivalno okolje, ki zajema osebno higieno, higieno prostorov, opreme, igrač ter perila.

Nenehno spremljamo zdravstveno stanje otrok in izvajamo preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni ter okužb.

Jedilnik

od 18. 8 . do 22. 8. 2025

Ponedeljek

Torek

Sreda

Četrtek

Petek

Zajtrk

bela kava, ovsen kruh, skutin namaz s korenčkom in drobnjakom, češnjev paradižnik

bio koruzna polenta na bio mleku* s posipom, slive

zeliščni čaj, pšenični kruh*, skušin namaz, paprika

šipkov čaj, ržena štručka, mortadela, list zelene solate

šipkov čaj, bio blazinica s korenčkom*, rezina sira, orehi, melona

Dopoldanska malica

sadni krožnik

sadni krožnik

sadni krožnik

sadni krožnik/oreščki

zelenjavni krožnik

Kosilo

piščančja nabodala, pire krompir, zelena solata, mlečni sladoled

bio bučkina juha*, bio bulgur z bio kvinojo in bio zelenjavo*, riban sir, rdeča pesa v solati

mesno zelenjavna enolončnica, borovničevi cmoki, limonada (bio limone*)

korenčkova juha*, bio piščančje kocke* v smetanovi omaki, ajdovi široki rezanci, zelena solata s paradižnikom*

fižolova juha z vlivanci, burek, bio jogurt*

Popoldanska malica

sliva, ajdova bombetka

jabolčni sok*, pirin kifelj*

koruzni kruh*, bio mleko*

sadna skuta Oki - Doki

banana*

od 18. 8 . do 22. 8. 2025

Ponedeljek

Zajtrk

bela kava, ovsen kruh, skutin namaz s korenčkom in drobnjakom, češnjev paradižnik

Dopoldanska malica

sadni krožnik

Kosilo

piščančja nabodala, pire krompir, zelena solata, mlečni sladoled

Popoldanska malica

sliva, ajdova bombetka

Torek

Zajtrk

bio koruzna polenta na bio mleku* s posipom, slive

Dopoldanska malica

sadni krožnik

Kosilo

bio bučkina juha*, bio bulgur z bio kvinojo in bio zelenjavo*, riban sir, rdeča pesa v solati

Popoldanska malica

jabolčni sok*, pirin kifelj*

Sreda

Zajtrk

zeliščni čaj, pšenični kruh*, skušin namaz, paprika

Dopoldanska malica

sadni krožnik

Kosilo

mesno zelenjavna enolončnica, borovničevi cmoki, limonada (bio limone*)

Popoldanska malica

koruzni kruh*, bio mleko*

Četrtek

Zajtrk

šipkov čaj, ržena štručka, mortadela, list zelene solate

Dopoldanska malica

sadni krožnik/oreščki

Kosilo

korenčkova juha*, bio piščančje kocke* v smetanovi omaki, ajdovi široki rezanci, zelena solata s paradižnikom*

Popoldanska malica

sadna skuta Oki - Doki

Petek

Zajtrk

šipkov čaj, bio blazinica s korenčkom*, rezina sira, orehi, melona

Dopoldanska malica

zelenjavni krožnik

Kosilo

fižolova juha z vlivanci, burek, bio jogurt*

Popoldanska malica

banana*