Prehrana in ZHR

Organizatorka prehrane in ZHR

Organizacija prehrane in zdravstveno – higienskega režima (OPZHR)

Organizatorka prehrane in zdravstveno higienskega režima skrbi za sestavo sodobnih in kakovostnih jedilnikov, ter svetuje in nadzoruje na področju higienskega režima v vrtcu.

ORGANIZATORKA PREHRANE

Marinka Svetek(sedež v enoti Novo Polje)

Novo Polje c. VI/1

marinka.svetek@guest.arnes.si

Prehrana

Zavedamo se, kako zelo so zdrave prehranjevalne navade, pridobljene v otroštvu, pomembna popotnica za življenje. Zato se trudimo, da bi jih otrokom privzgojili tudi z rednim vključevanjem tem iz tega področja v vzgojno-izobraževalni program.

Osnova za načrtovanje zdrave prehrane so Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje, 2005) in Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje in zavod RS za šolstvo, 2008).

Jedilnike oblikujemo v okviru komisije za prehrano (vodja kuhinje, pedagoški delavci in OPZHR), ki so usklajeni s priporočenimi energetskimi in hranilnimi vnosi. Pri načrtovanju prehrane uporabimo prehransko piramido za kombinacijo živil in s tem otroke usmerjamo v zdrave prehranjevalne navade.

Otrokom ponudimo pri obrokih, še zlasti pa med obroki zadostne količine pijač, predvsem nesladkan čaj in zdravstveno ustrezno pitno vodo. Za uživanje obrokov je dovolj časa in ponujeni so v okolju, ki vzbuja pozitiven odnos do prehranjevanja.

Pripravljamo dnevno sveže jedi, pri katerih uporabljamo predvsem osnovne surovine in ne industrijsko pripravljenih polizdelkov. V jedilnike vključujemo tudi sladice in namaze, ki jih pripravljamo sami.

Večkrat tedensko ponudimo ekološko pridelana živila. Veliko pozornost namenimo nabavi kvalitetnih živil in zagotavljanju lokalno pridelanih živil.

Otrokom z zdravstveno indikacijo pripravljamo dietne obroke na osnovi zdravniškega potrdila pediatra ali specialista. Dietni obroki so glede na vrsto alergije skrbno načrtovani in izpeljani iz dnevnega jedilnika.

Varnost hrane zagotavljamo z internim nadzorom v kuhinjah, ki ga izvajamo po sistemu HACCP.

ZHR

Skrb za zdravje in odnos do zdravja nista prirojena, zato je potrebno otrokom to odgovornost privzgojiti že v zgodnjem otroštvu, za kar pa jim moramo biti dober vzgled.

Pravna podlaga za vzpostavljanje zdravstveno higienskega režima so določila v Zakonu o vrtcu in v Pravilniku o minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca. Upoštevamo tudi vsa priporočila in navodila strokovnih inštitucij.

Vzdržujemo čisto, varno in zdravo bivalno okolje, ki zajema osebno higieno, higieno prostorov, opreme, igrač ter perila.

Nenehno spremljamo zdravstveno stanje otrok in izvajamo preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni ter okužb.

Jedilnik

od 9. 6 . do 13 . 6. 2025

Ponedeljek

Torek

Sreda

Četrtek

Petek

Zajtrk

mleko, bel kruh brez aditivov, maslo*, jagodna marmelada*, melona

bela kava (mleko*), sirova štručka, korenček, nadzemna kolerabica

šipkov čaj, ovsen kruh*, jajčni namaz, rezina paprike

mlečni močnik s polnozrnato moko* s posipom, rozine, brusnice

zeliščni čaj, koruzni kruh, smetanov namaz z bučnim oljem in semeni, češnjev paradižnik

Dopoldanska malica

zelenjavni krožnik

sadni krožnik

sadni krožnik

sadni krožnik

sadni krožnik

Kosilo

paradižnikova juha z rižem in rdečo lečo, musaka z teletino, mlado zelje v solati

zelenjavna juha, peresniki z lososovo omako, zelena solata z jajčkom

piščančje pleskavice, pečen krompir, šobska solata, lubenica

bučkina juha z rezanci*, paprikaš s kunčjim mesom, koruzni svaljki, zelena solata s koruzo

pašta fižol, rižev narastek z jabolki (mleko*), naravna limonada (limone*)

Popoldanska malica

češnje, kifeljc

jagode, polnozrnat kruh*

jogurt*, ajdova bombetka

ržen kruh*, marelice

banana*

od 9. 6 . do 13 . 6. 2025

Ponedeljek

Zajtrk

mleko, bel kruh brez aditivov, maslo*, jagodna marmelada*, melona

Dopoldanska malica

zelenjavni krožnik

Kosilo

paradižnikova juha z rižem in rdečo lečo, musaka z teletino, mlado zelje v solati

Popoldanska malica

češnje, kifeljc

Torek

Zajtrk

bela kava (mleko*), sirova štručka, korenček, nadzemna kolerabica

Dopoldanska malica

sadni krožnik

Kosilo

zelenjavna juha, peresniki z lososovo omako, zelena solata z jajčkom

Popoldanska malica

jagode, polnozrnat kruh*

Sreda

Zajtrk

šipkov čaj, ovsen kruh*, jajčni namaz, rezina paprike

Dopoldanska malica

sadni krožnik

Kosilo

piščančje pleskavice, pečen krompir, šobska solata, lubenica

Popoldanska malica

jogurt*, ajdova bombetka

Četrtek

Zajtrk

mlečni močnik s polnozrnato moko* s posipom, rozine, brusnice

Dopoldanska malica

sadni krožnik

Kosilo

bučkina juha z rezanci*, paprikaš s kunčjim mesom, koruzni svaljki, zelena solata s koruzo

Popoldanska malica

ržen kruh*, marelice

Petek

Zajtrk

zeliščni čaj, koruzni kruh, smetanov namaz z bučnim oljem in semeni, češnjev paradižnik

Dopoldanska malica

sadni krožnik

Kosilo

pašta fižol, rižev narastek z jabolki (mleko*), naravna limonada (limone*)

Popoldanska malica

banana*