Ponedeljek
Zajtrk
Dopoldanska malica
zelenjavni krožnik (korenje, paprika, paradižnik)*
Kosilo
špinačna juha z vlivanci, bolonjska omaka z junetino*, špageti *, zelena solata
Popoldanska malica
črn kruh, mandarina
Organizatorka prehrane in zdravstveno higienskega režima skrbi za sestavo sodobnih in kakovostnih jedilnikov, ter svetuje in nadzoruje na področju higienskega režima v vrtcu.
ORGANIZATORKA PREHRANE
Marinka Svetek(sedež v enoti Novo Polje)
Novo Polje c. VI/1
Zavedamo se, kako zelo so zdrave prehranjevalne navade, pridobljene v otroštvu, pomembna popotnica za življenje. Zato se trudimo, da bi jih otrokom privzgojili tudi z rednim vključevanjem tem iz tega področja v vzgojno-izobraževalni program.
Osnova za načrtovanje zdrave prehrane so Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje, 2005) in Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje in zavod RS za šolstvo, 2008).
Jedilnike oblikujemo v okviru komisije za prehrano (vodja kuhinje, pedagoški delavci in OPZHR), ki so usklajeni s priporočenimi energetskimi in hranilnimi vnosi. Pri načrtovanju prehrane uporabimo prehransko piramido za kombinacijo živil in s tem otroke usmerjamo v zdrave prehranjevalne navade.
Otrokom ponudimo pri obrokih, še zlasti pa med obroki zadostne količine pijač, predvsem nesladkan čaj in zdravstveno ustrezno pitno vodo. Za uživanje obrokov je dovolj časa in ponujeni so v okolju, ki vzbuja pozitiven odnos do prehranjevanja.
Pripravljamo dnevno sveže jedi, pri katerih uporabljamo predvsem osnovne surovine in ne industrijsko pripravljenih polizdelkov. V jedilnike vključujemo tudi sladice in namaze, ki jih pripravljamo sami.
Večkrat tedensko ponudimo ekološko pridelana živila. Veliko pozornost namenimo nabavi kvalitetnih živil in zagotavljanju lokalno pridelanih živil.
Otrokom z zdravstveno indikacijo pripravljamo dietne obroke na osnovi zdravniškega potrdila pediatra ali specialista. Dietni obroki so glede na vrsto alergije skrbno načrtovani in izpeljani iz dnevnega jedilnika.
Varnost hrane zagotavljamo z internim nadzorom v kuhinjah, ki ga izvajamo po sistemu HACCP.
Skrb za zdravje in odnos do zdravja nista prirojena, zato je potrebno otrokom to odgovornost privzgojiti že v zgodnjem otroštvu, za kar pa jim moramo biti dober vzgled.
Pravna podlaga za vzpostavljanje zdravstveno higienskega režima so določila v Zakonu o vrtcu in v Pravilniku o minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca. Upoštevamo tudi vsa priporočila in navodila strokovnih inštitucij.
Vzdržujemo čisto, varno in zdravo bivalno okolje, ki zajema osebno higieno, higieno prostorov, opreme, igrač ter perila.
Nenehno spremljamo zdravstveno stanje otrok in izvajamo preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni ter okužb.
zelenjavni krožnik (korenje, paprika, paradižnik)*
špinačna juha z vlivanci, bolonjska omaka z junetino*, špageti *, zelena solata
črn kruh, mandarina
kakav na mleku*, ovsen kruh, čičerikin namaz, korenček
sadni krožnik
juha z ješprenom* in zelenjavo, pita s skuto in borovnicami, limonada iz limon*
žitna rezina, hruška
šipkov čaj, blazinica s korenčkom*, rezina sira, ščepec kislega zelja
sadni krožnik
zelenjavna kremna juha z kvinojo*, file brancina po dunajsko, krompir v kosih z maslom*, zelena solata s piro*
mlečna štručka, mleko*
mlečni zdrob (mleko*), posip, rozine
sadni krožnik
minjon juha*, krompirjeva musaka s telečjim mesom, zelje* s fižolom v solati
ržen kruh, jabolko*
mleko*, pšenični kruh*, maslo*, med, jabolko* TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK
sadni krožnik/oreščki
piščančje pleskavice, dušena repa, matevž, jabolčni sok*
banana*
26.09.2025
05.09.2025
05.09.2025
04.09.2025